Društvena odgovornost

Uporedo sa proizvodnom filozofijom da svet potrošača učini slađim, kompanija Banini je tokom svih ovih decenija nastojala da radni ambijent svojih zaposlenih i životno okruženje u kome posluje učini boljim i lepšim. Otuda smo posebnu pažnju posvetili društveno odgovornom poslovanju  i društveno odgovornom ponašanju.

DRUŠTVENO ODGOVORNO POSLOVANJE

Pored toga što kroz konstatnu primenu i unapređivanje visokih standarda proizvodnje i distribucije vodimo brigu o našim tradicionalnim potrošačima, svoju društvenu odgovornost u poslovanju shvatamo i kao brigu o svojim zaposlenima i neposrednoj životnoj sredini u kojoj se odvija naša proizvodnja.

Briga o zaposlenima

Iako smo duboko ušli u četvrtu deceniju poslovanja, mi smo mlad kolektiv koji konstantno raste i razvija se. Ulažemo maksimalne napore da radni ambijent naših zaposlenih bude humanizovan i prilagođen vrhunskim standardima bezbednosti i zaštite zdravlja na radu. Zaposlenima u našem kolektivu je obezbeđena svakodnevna kvalitetna ishrana tokom trajanja njihovog radnog procesa po najvišim nutricionističkim standardima.  Radni procesi u uslovima stroge kontrole higijenskih standarda proizvodnje prehrambenih proizvoda se odvija u radnoj odeći koja se svakodnevno priprema za njih od strane stručne službe koja brine o kvalitetu.

Takođe kompanija obezđuje zaposlenima profesionalnu i bezbedonosnu obučenost za tehnološke procese na najvišem nivou kako bi se mogućnosti za pojavu povreda na radu smanjile na minimum.

Kompanija Banini konstantno razvija i kvalitetne programe usavršavanja, edukacije, sticanja novih kompetenci, napredovanja i motivisanja zaposlenih.

Pored toga, svojim zaposlenima Kompanija pruža i specifične vidove finansijske podrške i pomoći. Posebno smo ponosni na kontinuirani program podrške zaposlenima i njihovim porodicama. Svoj deci zaposlenih koji zbog udaljenosti mesta života putuju u gradske sredine u svoje obrazovne institucije, kompanija Banini finansira troškove prevoza.

Poseban vid  brige o članovima našeg kolektiva je stalni program stipendiranja i sufinansiranja višokoškolskog obrazovanja dece zaposlenih.  

Naši zaposleni dobro znaju da je njihova kompanija tu da im pruži podršku i kada se nađu u složenim životnim okolnostima i da uvek mogu da računaju na finansijsku podršku u vidu beskamatnih kredita i pozajmica kada je u pitanju opremanje životnog prostora, rešavanje stambenih pitanja, kao i na solidarnu finansijsku podršku u nekim težim životnim prilikama.

Briga o životnoj sredini

Svesni smo i činjenice da moderni proizvodni pogoni mogu imati negativan uticaj na naše neposredno životno okruženje. U sklopu toga smo u svoje tehnološke linije i programe implementirali sve aktuelne i relevantne standarde i tehnologije eliminisanja, smanjenja i anuliranja negativne emisije štetnih gasova i zagađenja zemljišta i voda.

DRUŠTVENO ODGOVORNO PONAŠANJE

Briga o potrošačima, zaposlenima i životnoj sredini nisu jedine oblasti društvene odgovornosti kojima smo čvrsto posvećeni. Odlučni smo da svakog dana pružamo podršku lokalnoj i široj društvenoj zajednici, koje predstavljaju čvrste tačke oslonca našeg poslovanja i naše tržišne egzistencije. Zbog toga, već dugi niz godina podržavamo različite oblasti kulturnog, privrednog, socijalnog, umetničkog, sportskog i obrazovnog života naše zajednice, pokušavajući da damo makar mali doprinos boljem i kvalitetnijem životu ljudi.

Trka za srećnije detinjstvo - Banini je već 25 godina pokrovitelj humanitarno-rekreativne akcije „Trka za srećnije detinjstvo“, koju po zamisli društva Crvenog krsta Srbije, na ulicama Kikinde, sprovodi opštinski ogranak ove organizacije. U trci učestvuju deca predškolskog uzrasta, osnovci i srednjoškolci kao i svi oni koji se osećaju zdravim i mladim. U ovoj tradicionalnoj manifestaciji svake godine učestvuje preko 4.000 mališana koje kompanija Banini daruje svojim slatkim paketima.

Naša Srbija - Kompanija Banini već godinama podržava akciju i projekat „Naša Srbija - internacionalna škola prijateljstva“ na planini Tari. Reč je o programu psihosocijalne podrške deci sa Kosova i Metohije koji se ostvaruje kroz obrazovno-vaspitne i zabavno-sportske radionice.

Jedna od najvažnijih tema, kako na nivou lokalne zajednice, tako i šire, svakako jeste i povećanje broja zaposlenih među omladinom. Uz snažnu podršku i saradnju sa Inicijativom mladih Kikinde radi se na projektima prepoznavanja veština koje se stiču kroz omladinski rad.

Već 25 godina kompanija Banini kontinuirano donira sredstva Crvenom Krstu Kikinde sa željom da preko ove nacionalne organizacije doprinese ublažavanju i saniranju posledica različitih vrsta vanrednih situacija koje često ugrožavaju živote i imovinu ljudi na području naše šire društvene zajednice.

Kikinda je grad iz koga je potekla kompanija Banini i koji već skoro četiri decenije učestvuje u ostvarenju kompanijske misije – Stvaranje lepše i bolje strane sveta. Zbog toga se kompanija Banini konstantno trudi da svom gradu uzvrati za sve te decenije podrške. Uz finansijsku i logističku podršku kompanije Banini u Opštini Kikinda su izgrađena i kompletno opremljena dva sportska terena; obezbedjena su određena medicinska sredstva neophodna za kvalitetnije zdravstvene usluge u ZC Kikinde; obnovljen je deo nameštaja i renoviran deo prostora OŠ “Vuk Karadžić” u Kikindi.

Mini basket liga - Pod pokroviteljstvom kompanije Banini se tokom nekoliko godina, u sportsko-rekreacionom centru „Jezero“ održavala mini basket liga koja okuplja najtalentovaniju i najperspektivniju decu svih osnovnih škola iz okruženja.

Kompanija će i u narednim godinama nastaviti da podržava svoju lokalnu, ali i širu zajednicu, svesna činjenice da se njen uspeh i njena budućnost  zasnivaju na stabilnim i čvrstim temeljima, na zajednici kojoj pripada.